19. 8. 2020

Spolek Ochránci Brněnské přehrady a okolí poslali 19. srpna 2020 Otevřené sdělení č. 19 odpovědným osobám a mediím. Níže naleznete znění dopisu a leták – 19_letak_Paterni.

Vážení zastupitelé, vážení představitelé JMK a Brna, odpovědní pracovníci KHS JMK, MMR a MŽP,

V dnešní příloze je blíže rozebrán problém komunikace Páteřní v Bystrci. V nulovém stavu nebyla tato komunikace ve studii simulována. V návrhu varianty S10 není u komunikace Páteřní zaznačena žádná změna, přesto byla ve variantě S10 simulována jakási nereálná varianta nové Páteřní s nenavrženým napojením na Vejrostovu. Díky tomu mohl být Bystrcí protažen neznámý počet vozidel po neexistujícím a nenavrženém bypassu. To vše navíc oblastí, kde jsou překročeny limity hluku, ale hluk zde nebyl v nulovém stavu uvažován.

Ignorování expertních posouzení, zdravého rozumu, ale i nekryté mnohamiliardové sliby ochranných opatření jistě nejsou v zájmu urychlení realizace potřebné komunikace 43.

Prosazování průtahu Brna místo jeho obchvatu bez objektivních dat, pouze na základě prokazatelně chybné krajské Územní studie, nepřinese nic dobrého a smysluplné řešení pouze zdrží.

S úctou
Ochránci Brněnské přehrady a okolí, z.s.
za spolek Ing. Pavel Škarvada, Ph.D. – předseda spolku
V Brně dne 19.8.2020