22. 9. 2019

V sobotu 21. září jsme zorganizovali u Brněnské přehrady akci „Brněnské moře, nebo moře aut“, která měla upozornit návštěvníky na plánovanou výstavbu komunikace 43 přes Bystrc a kolem přehrady. Cílem bylo informovat o tom, že lepším řešením dopravní situace je vybudování skutečného obchvatu města, a požádat o podporu této varianty.

Návštěvníci přehrady, kteří se rozhodli naše úsilí podpořit, měli možnost podepsat petici pro primátorku města Brna. Pod peticí požadující, aby komunikace „43“ byla trasována jako plnohodnotný obchvat celého Brna, se podepsalo 438 občanů. Dále měli příchozí možnost podepsat zplnomocnění zástupce veřejnosti při pořizování návrhu Aktualizace zásad územního rozvoje. Pro našeho zástupce Ing. Pavla Škarvadu, Ph.D., se sešlo 243 podpisů. Také ten, kdo chtěl svou připomínku k Aktualizaci ZÚR JMK adresovat přímo kraji, měl možnost podepsat připravené formuláře. Formulovány byly celkem tři připomínky a pod každou z nich se podepsalo 135 lidí.

Velmi nás potěšilo, že si někteří lidé z Bystrce spontánně přišli pro podpisové archy s tím, že chtějí naše úsilí podpořit a budou dále sbírat podpisy na petici.

Bylo zajímavé sledovat, jaký údiv u návštěvníků přehrady vyvolávala informace, že právě kráčejí po plánovaném tělese dálnice. A hodně na ně fungovala i naše ukázka dálničního hluku, kterou jsme pouštěli z reprobeden.

Část lidí samozřejmě náš stánek ve spěchu minula, nebo podpis odmítla s tím, že výstavba dálnice je plánována na dobu, které se už stejně nedožijí. Naším cílem je ovšem zachovat unikátní rekreační zónu u Brněnské přehrady i pro budoucí generace. Proto jsme požádali i příchozí děti, ať naše úsilí podpoří svými obrázky. Bylo nesmírně milé sledovat, jak bezprostředně ti nejmladší reagovali.

Protože nám skutečně záleží na prostředí kolem přehrady, připojili jsme se také do celorepublikové akce „Ukliďme Česko“. Velmi nás potěšilo, že i pro řetězec Penny, který má nedaleko svou prodejnu, je toto území tak cenné, že se sem rozhodl vyslat své zaměstnance z celé republiky, aby se zapojili do úklidu. Jejich profi tým byl početnější a tudíž i výkonnější, ale my jsme také nezaháleli a vybranou část bývalé „Hitlerovy dálnice“ uklidila naše malá skupina. Skvělé bylo, že členové úklidové skupiny z Penny hned pochopili cíl našeho úsilí a někteří z nich přišli naši petici podepsat.